2021-04-22 07:46:09• hírek • Szatmár.ro

Olvasói szemle: Oscar Gála – 2021

Az idei Oscar díjátadó kicsit más lesz, mint a többi, több okból is: elsősorban, mivel két hónapot csúszik a hagyományos időponttól a pandémia miatt, másodsorban több hazai film is szerepel a jelöltek között, többek között az első román film, a Colectiv, illetve a magyar vonatkozású Pieces of a Woman, harmadsorban a jelölt filmek egy jelentős részét nők rendezték.

A díjra legesélyesebb film, A nomádok földje (2020), amely több nemzetközi elismerést vitt már haza. Chloé Zhao, kínai-amerikai rendezőnő, filmjének középpontjában egy munkája megszűnt és férjét elvesztett nő áll, Fern (Frances McDormand). Az ő útkeresését látjuk, amint egy kis furgonnal vándorol egyik helyről a másikra, alkalmi munkákból él, közben különböző találkozásai vannak különféle traumákat megélt személyekkel. A film betekintést tesz a nomádok életébe, akik mindent elhagyva új esélyek után kutatnak a semmi közepén. A film olyan, mint egy belső zarándoklat, ahol önmagunkat keressük és az élet értelmét.

Az első Oscarra jelölt román film, a Colectiv (r. Alexander Nanau, 2019), dokumentumfilm. Betekinthetünk a 2015-ös bukaresti tűzeset tragédiájába, a gyermeküket elvesztett szülők megtört életébe, illetve abba a nyomozásba, amit a Gazeta Sporturilor újságírói vittek végbe, Cătălin Tolontan és Mirela Neag, valamint Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter intézkedései a román egészségügy megreformálása érdekében. A filmben szerepel egy tűlélő is, akinek az élete jóval másabb lett, mint a tragédia előtt. A filmben előkerül egy sokkal nagyobb probléma, a Hexi Pharma ügye, a kórházaknak eladott hígitott fertőtlenítők ügye.

A versenyben szerepel a Pieces of a Woman (r. Mundruczó Kornél, f. Wéber Kata, 2020). A film középpontjában egy magyar-zsidó származású menekült nő és amerikai férje állnak, akik elveszítik újszülőtt babájukat. Martha (Vanessa Kirby) másképp gyászol, mint ahogy azt elvárja az édesanya, emiatt nem értik motivációit. Mundruczó Kornél interjúban megerősítette, hogy a film egy harmadik generációs túlélésről szól, a családi traumáktól való szabadulásról.

A jelölt filmek témái közé tartozik az amerikai fekete közösség gondjainak bemutatása, érzékeltetése (Ma Rainey, r. George C. Wolfe, 2020, Az öt bajtárs, r. Spike Lee, 2020), egyéb szociális problémák, mint a társadalmi szintek közötti különbségek (A Fehér Tigris, r. Ramin Bahrani, 2021, A chicagói 7-ek tárgyalása, r. Aaron Sorkin, 2020), hogyan kell kudarcokból sikert kovácsolni (Mank, r. David Fincher, 2020), a léttel való küzdelem (Vidéki ballada az amerikai álomról, r. Ron Howard, 2020, Előttem az élet, r. Edoardo Ponti, 2020, Az éjféli égbolt, r. George Clooney, 2020), és sok minden más ezekben a nagyszerű játék-, doku- és rövidfilmekben.

A díjátadót április 25-én tartják Los Angelesben, a Dolby Theaterben, de több helyszínről, például Londonból és Párizsból is be lehet majd online jelentkezni azok számára, akik a pandémia miatt nem tudnak részt venni a Los Angeles-i eseményen.

* A fentebb felsorolt filmek megtekinthetők a Netflixen és a HBO Go streaming szolgáltatókon.  

 

Olvasónk, Fekete Csaba írása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: